FOTO: Pasionska tradicija stare Imote upriličena u Drnišu, u nedjelju u Imotskom

U župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu u nedjelju je upriličena pasionska tradicija stare Imote pod nazivom Uputi se tužna mati.

Izvođači su se predstavili s tradicionalnim korizmenim pjevanjima. Kako onim crkvenim, zborskim pjevanjima, tako i onim pučkim koji se ispjevavaju na Putu križa – kantanje Muke Isusove. U tom suprostavljanju urbanih i ruralnih tradicija želi se naglasiti različitost, ali i bogatstvo korizmene tradicije na ovim prostorima.

Suprostavljanje urbanih i ruralnih korizmenih tradicija Imotske krajine – zbora Gospe od Anđela naspram kantanja kantača iz Grubina, Zmijavaca i Slivna kojima su pridodana pjevanja rubnih područja brdskih Studenaca i stare Imote (Gorice-Sovića).

Posebno upečatljive trenutke predstavile su scene prikazanja pasionske igre Muke Gospodina našega Isusa Krista.

Ovu svečanost pasionske tradicije predstavili su crkveni pjevački zbor Gospe od Anđela – Imotski; glumci pasionske igre Muka Gospodina našega Isusa Krista župe Sv. Franje – Imotski; pučki pivači iz župa Sv. Ilije Proroka Studenci i Bratovštine Sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići; kantači iz župa: Sv. Luke – Podbablje (Grubine), Presvetog Trojstva – Slivno, Gospe od Karmela – Zagvozd i Svih Svetih – Zmijavci.

U nedjelju 2. travnja u župnoj crkvi sv. Franje u Imotskom bit će prikazana pasionska tradicija stare Imote. Početak je u 20 sati.

grude-online.info