Održan 9. Susret klapa Dalmatinske zagore

U nedjelju 19. srpnja, Studenčani i posjetitelji mogli su uživati u klapskoj pismi na 9. Susretu klapa Dalmatinske zagore. Bez obzira na okolnosti s koronavirusom, organizatori i disciplinirana publika su pokazali kako je moguće biti zajedno, uživati u pismi i pritom se pridržavati propisanih mjera zaštite.

Ovogodišnji Susret klapa će sigurno ostati upamćen kao „neobičan“ susret u najširem smislu te riječi. Dok se maskama, dezinficijensima i razumnim razmakom međusobno štitilo vlastito i tuđe zdravlje, ljudi su bili zajedno, u susretu, dijeleći slične interese i ljubav prema klapskoj pismi, jednoj od temeljnih stina našeg dalmatinskog i hrvatskog identiteta. Susret se dogodio ne samo da bi prisutni uživali u pismi nego da se klapsko pjevanje nastavi štititi od zaborava, daleko opasnijeg oboljenja kojem je naš narod sklon. Stoga je ovaj Susret bio najbolja prevencija od zaborava i najbolji promotor naše bogate hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Ukupno je  5 klapa predstavilo klapsku pismu i njen izričaj, zvuk i harmonije naše povijesti. Nazočni su imali priliku uživati u  izvornim, tradicijskim napjevima, klapskim skladbama ponajboljih majstora klapske pisme, duhovnim pjesmama u klapskom štihu te ponekoj popularnoj skladbi zaodjenutoj u klapsko ruho.

Uz domaćine i suorganizatore,  klapu sv. Mihovil, nastupile su čak tri hercegovačke klape: muška i ženska klapa “Zvizdan” i klapa “Bratovština”. Apsolutne zvijezde Susreta,bez imalo pretjerivanja, bile su članice klape Ankora koje su svojim izvedbama pjesama oduševile okupljene.

Susret je otvorio “sv. Mihovil” duhovnom  pjesmom “Tebe tražim” (Š. Marović/A. Mateljan) te obradom pjesme “Domovina” M. Škore.

Ženska klapa “Zvizdan” se predstavila izvrsno izvedenim pjesmama “Lijepa se Mare udala”, “Zaspao je mlad Ivane” i klapskom obradom pjesme “Providenca” koja je naišla na veliko odobravanje publike.

Klapa Bratovština, izrasla na specifičnom zapadnohercegovačkom melosu i starim tradicijama drevne Imote, izvela je lijepu imotsku narodnu pismu “U grobu su tamne noći”,  pa “Ave Mariu” (V. Vuletin) te trogirsku “Projden kroz pasike”.

Muška klapa Zvizdan je vrlo kvalitetno interpretirala “Lipe jesu zelene livade”, “Zaspalo je siroče” i “Ti si lipa moja Mare” te pobrala simpatije publike.

Susret je zatvorila jedna od ponajboljih ženskih klapa današnjice, klapa Ankora iz Podstrane. Kroz pjesme “Primorčica konja jaše” (obr. J. Ćaleta), “Vrani se konji igraju” (obr. N. Kaleb), a osobito pjesmom “Majko” (Spušta se noć) u obradi B. Juračića, uveli su publiku u svu raskoš, snagu, sentiment i nježnost koju klapska pisma pruža. Finim nijansama u dinamici, lakoćom u interpretaciji, uvjerljivim pristupom te izvanrednom fuzijom glasova nikoga te večeri nisu ostavile ravnodušnim. Publika je to, dakako, znala nagraditi dugotrajnim pljeskom odobravanja.

Zahvalnice i poklone pažnje uručio je načelnik općine Lovreć Petar Petričević.

Organizatori, KUŠU Studa, župa sv. Ilije proroka, i klapa sv. Mihovil su tako još jednu godinu za redom pružile Studenčanima i svim ljubiteljima klapske pisme večer za pamćenje.

Na kraju, vrijedi se srdačno zahvaliti svim dobročiniteljima koji su materijalno i/ili volonterski podržali ovogodišnji susret i bez čije svesrdne pomoći i truda ne bi bilo moguće realizirati Susret:

Općini Lovreć, klapi sv. Mihovil Proložac, pršutani Gradina, mljekari Bosnić, make-up obrtu Koni, T.O. Meri, obitelji Željka Trogrlića, Zvonku i Duji Babiću, Tadiji Šakiću, Mateju i Marijani Cikojević, Korneliji Kruneš, Mateji Udiljak te donatoru koji je želio ostati anoniman.

Foto: Ljudevit Cikojević

www.studenci.hr