O nama

Klapa Bratovština nastala je kao dio glazbene sekcije Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika u župi Gorica-Sovići. Osnovana je 2004. godine isključivo od članova Bratovštine, sve redom mladih sposobnih ljudi predanih svojoj župi i kraju.  Pod stručnim vodstvom mo. Ante Vujevića iz Imotskoga stječu prva znanja i osnove tradicionalnoga klapskog pjevanja. Predanim radom i nesebičnim zalaganjem stvaraju klapu koja prati sva važnija dogadanja u samoj župi, općini Grude i šire. Tako se u današnje vrijeme ne može ni zamisliti neki važniji kulturni događaj bez Klape Bratovština koja sve začini dobrom pismom. Vrijedni spomena su i nastupi u Mimari u Zagrebu, Švedskoj, Švicarskoj itd. Mo. Vujević ostaje na mjestu voditelja sve do 2007. godine kad ga zamjenjuje mo. Anđelko Nikolić također iz Imotskoga, na mjestu je voditelja i dan-danas.

Klapa se može pohvaliti vrlo zapaženim nastupima na smotrama klapa u Trebižatu i Imotskom, božićnim koncertima klapa u Mostaru, klapskim susretima u općini Grude,
koncertima potpore Zvonku Bušiću , Šimićevim susretima te raznim drugim nastupima u zemlji i svijetu.

Klapa raspolaže širokim repertoarom klapskih pjesama, od tradicionalnih dalmatinskih pjesama do duhovnih, domoljubnih, zabavnih te ostalih pjesama pjevanih i pisanih u duhu klape i klapske pjesme. Klapa Bratovština diči se koloraturom, načinom i tehnikom izvodenja svoga pro-grama temeljena na tradiciji prave dalmatinske pisme te svojim nastupima budi osjećaj dalmatinskoga „štiha” utemeljena u svojim izvođačima još iz doba stare Imote, duh je to usaden duboko u njima. Zahvaljujući ovim divnim ljudima iz klape, kao i iz cijele Bratovštine, kulturni život ove župe i cijele općine Grude značajno je obogaćen.