Klapa Bratovština na predstavljanju knjige “100 najznačajnijih Hrvatica i Hrvata”

Župljani župe Međugorje, Brotnjaci, brojni svećenici  i ostali gosti svjedočili su sinoć u Međugorju predstavljanju knjige „100 najznačajnijih Hrvatica i Hrvata“ autora fra Šimuna Šite Ćorića.

Knjigu hercegovačkog franjevca, misionara u Švicarskoj, književnika, psihologa i kantautora čitateljskoj publici predstavili su msgr. dr. sc. Mile Bogović, biskup u miru, prof. dr.  Ante Bežen i sam autor.

U ovoj knjizi je kroz 100 najznačajnijih Hrvata i Hrvatica ispričana hrvatska nacionalna i vjerska povijest. Uz njih se u knjizi spominje još oko 1000 značajnih ljudi. Oduševljenje je kad radite na tome i vidite koliko ima značajnih ljudi u našem narodu…  Uvijek postoji problem koga staviti a koga ne kada idemo na stotinu značajnih osoba, ali sjećam se da smo se biskup Bogović, akademik Jelčić i ja prilično slagali do 92-93, zadnjih 6-7 bilo je kao da otkidate od sebe – kazao je fra Šimun Šito Ćorić.

Fra Šitina knjiga jako je značajna i zbog činjenice da je hrvatska povijest bila često krivo interpretirana, te da se o brojnim hrvatskim velikanima iz više razloga nije govorilo. Primijetio je to i msgr. dr. sc. Mile Bogović i o knjizi rekao:

Nedostaje nam hrvatska povijest bez diktata i cenzure bilo iz Beča, bilo iz Budimpešte, bilo iz Beograda; povijest pisana bez kolonijalnog i podaničkog mentaliteta prema gospodarima, povijest pisana u slobodi i za slobodni hrvatski narod… Fra Šito je sagledao tu povijest i iz naroda kojemu pripada i sa strane, jer dugo živi u inozemstvu pa je mogao dobro primijetiti i opisati najplodnije izdanke toga našeg rasta „od stoljeća sedmog”.

Knjiga kao mjerilo opće obrazovanosti

Biskup Bogović jako važnom ocijenio je i suradnju autora koji istoj temi pristupaju na različite načine, ali s istim ciljem. Jedan od njih je zasigurno i prof. dr. Ante Bežen koji je ocijenio kome je namijenjena knjiga „100 najznačajnijih Hrvatica i Hrvata“.

Ova knjiga je zapravo, na neki način, mjerilo opće obrazovanosti svakog Hrvata. Ne morate vi sad znati sve podatke i detalje o pojedincu, ali znajte ime i prezime, da ste za njega čuli, znajte što je bio i dvije rečenice o tome po čemu je zaslužan za hrvatsku povijest i hrvatski narod i vi imate nekakav minimum općeg obrazovanja o osobama koje su stvarale našu povijest. Također, moramo misliti na nove naraštaje koji dolaze te i njih u tom smislu moramo upoznati sa stožernim ljudima naše povijesti – poručio je prof. dr. Ante Bežen govoreći o značaju knjige i kome je ona namijenjene.

Iz hrvatske povijesti možemo jako puno naučiti

Prof. dr. Bežen posebno je istaknuo da knjiga poput sinoć predstavljene knjige i osobe koje ona predstavlja moraju biti uključene u obrazovni sustav, na što je biskup Bogović dodao kako bi 100 velikana iz knjige ustvari trebalo dobiti isto toliko filmskih scenarija.

Iz hrvatske povijesti možemo jako puno naučiti i to ova knjiga govori na svakoj svojoj stranici, a to je bila i Šitina nakana – zaključio je biskup Bogović.

Sve povijesne osobe iz fra Šimunove knjige imaju više zajedničkih osobina, a sam autor ocijenio je dvije najvažnije.

Osobe iz ove knjige nisu se sramile nadahnjivati drugima. Imaju jedu skromnost da uče od djeteta. Od svakog se može nešto naučiti. I drugo, osobe iz ove knjige nadahnjuju druge. Ne možete mirno proći ni pokraj jednoga. To mi se čini kao najznačajnije za nas sve: da se nadahnjujemo od drugih i prenosimo to na druge – poručio je fra Šimun Šito Ćorić.

Osoba koja zasigurno nadahnjuje mnoge i koju su nadahnjivali drugi je fra Didak Buntić, no fra Didak nije na popisu 100 najznačajnijih osoba. Na pitanje voditeljice Sanje Pehar zašto je to tako, fra Šimun Šito Ćorić je rekao kako je fra Didak Buntić bio u nacrtu, no da, uzimajući u obzir zastupljenost svih vremenskih razdoblja i različitih društvenih područja, fra Didak u konačnici ipak nije uvršten u knjigu unatoč svim svojim neospornim zaslugama.

Ipak, to ne znači da ja fra Šito zanemario rad na otkrivanju nepoznatih detalja iz života velikog fra Didaka Buntića i promicanju slave o ovom velikanu na sličan način kako to rade brojni koji su nastavili put koji je započeo fra Marinko Šakota pokrećući manifestaciju posvećenu upravo fra Didaku Buntiću.

Fra Šimun Šito Ćorić tako je i sinoć publici predstavio dio pjesme iz „mjuzikla u nastajanju“ koji u lijepim i skladnim stihovima slušateljima donosi mudre poruke koje je fra Didak uputio djeci prilikom dodjele diploma. Spomenuta pjesma još nije snimljena i još nije izvođena, tako da je sinoć mali dio ove pjesme koja poručuje da i pobjede mogu biti porazi ako se obraz pogazi, imao svoje predpremijerno izvođenje.

Uz fra Šimuna Šitu Ćorića u glazbenom dijelu sinoćnjeg programa nastupila je klapa Bratovština.