Klapa Bratovština sudjelovala na zajedničkom koncertu “Radost i ljepota vjere” četriju vjerskih zajednica u BiH

Organizator ovog jedinstvenog događaja je Odbor za međureligijsku suradnju Banja Luka, koji je formiran na poticaj Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Radi se o projektu “Radost i ljepota vjere”, kojem je prethodio ciklus predavanja u u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice Banja Luka o temama bitnim za životni vijek čovjeka u vjeri.

Kruna ovog zajedničkog projekta je koncert muzičkih grupa iz četiri vjerske zajednice koje su se predstavile tradicionalnim duhovnim pjesmama.

Nastupili su muški kamerni ansambl “Istočnik – Sveti Platon Banjalučki”, klapa Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika iz Gruda, muški hor “Sejfullah” iz Konjica i židovska obitelj Kolonomos iz Kreševa.

– Ovaj kulturni i duhovni događaj, prvi put je organiziran u Banjoj Luci, gdje su četiri vjerske zajednice i na ovaj način pokazale da su u službi mira, pomirenja i izgradnje bolje budućnosti – naglasio je don Davor Klečina uime Katoličke crkve.

Istakao je da ovaj projekt nema veze s politikom i da je ovo incijativa vjerskih zajednica.

– Ovo su mali koraci, ali želimo pokazati javnosti da je suživot moguć – naglasio je župnik Klečina.

Član Sekretarijata Međureligijskog vijeća u BiH Hrvoje Vranješ je naglasio da je Odbor za međureligijsku suradnju u Banjoj Luci dio projekta kojim se kroz međureligijski dijalog želi izgraditi međusobno povjerenje u BiH.

Zadovoljan je, kaže, što je i na ovom skupu vidljiva suradnja vjerskih zajednica, te da je ovaj događaj potvrda da se može zajednički raditi i širiti krug povjerenja, tolerancije i poštivanja jedni drugih.

Koncertu su prisustvovali potpredsjednik RS-a Josip Jerković te predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović, koji je istakao da je u BiH važna saradnja vjerskih zajednica i da treba da bude pokazatelj kako svi segmenti društva treba da djeluju.

Iz Odbora za međureligijsku suradnju, čiji su članovi predstavnici četiri tradicionalne vjerske zajednice koje djeluju u Banjoj Luci, izrazili su nadu da će uskoro uslijediti i novi zajednički projekti.

       

Projekt “Radost i ljepota vjere”, kroz koji je došlo do organizacije koncerta, pokrenuo je Odbor za međureligijsku suradnju Banja Luka pri Međureligijskom vijeću BiH. Članovi Odbora su: Dragan Grujić, svećenik Eparhije banjalučke Srpske pravoslavne crkve, Davor Klečina, svećenik Biskupije banjalučke Rimokatoličke crkve, Ismir Poturović, efendija Islamske zajednice Muftijstva banjalučkog i Aleksandra Stevandić Rakas, član Upravnog odbora Jevrejske opštine Banja Luka.

Muški kamerni ansambl “Istočnik – Sveti Platon Banjalučki” formiran je 2006. godine od muškog dijela hora “Sveti Roman Melod” iz Banjaluke i dijelom od sveštenika i đakona Eparhije banjalučke, sa blagoslovom Episkopa banjalučkog gospodina Jefrema, budući da je drevna praksa jednorodnih horova skoro potpuno napuštena, izuzev po manastirima i sa još par izuzetaka. Ansambl nije vezan za određeni hram, već za svog pomjesnog Episkopa, kojeg takođe po potrebi prati na bogosluženjima van Banjaluke. Sastav većinom čine iskusni pojci, koji su iskustvo sticali po našim najuspješnijim horovima. Ansambl “Istočnik – Sveti Platon Banjalučki” je osvajač mnogobrojnih priznanja i nagrada poput nagrade “Vojislav Ilić” za najbolji hor takmičenja “Horovi među freskama”, “Gran pri” takmičenja “Majske muzičke svečanosti” te mnogih drugih. Na svom repertoaru pored muzike srpskih i ruskih duhovnih kompozitora takođe i njeguje našu tradicionalnu narodnu pjesmu, a povodom desetogodišnjice rada u pripremi je i objavljivanje zvučnog zapisa.

 

Ansambl “Istočnik – sv. Platon Banjalučki” iz Banja Luke predstaviti će se sljedećim izvedbama:

  1. Hvalite Imja Gospodnje – Ps. 134 (ruski napjev)
  2. Blagoslovi duše moja Gospoda – Ps.102 (Ipolitov-Ivanov)
  3. Voda – (Slobodan Trkulja)
  4. Rasti, rasti moj zeleni bore – (srpsko narodno pjevanje

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika je Udruženje građana župe Gorica Sovići iz opštine Grude. Glavni cilj Bratovštine je poboljšanje duhovnog i kulturnog života te briga za stare i nemoćne u župnoj zajednici. Pravna je osoba, što znači da ima svoj statut i pečat te je upisana u registar udruženja.

Godine 2004. u sklopu muzičke sekcije Bratovštine, a iz ljubavi prema dalmatinskoj klapskoj pismi, osnovana je Klapa Bratovština. Klapa izvodi tradicionalne klapske, duhovne i zabavne, odnosno sve skladbe pisane u duhu klape.

Od 2007. godine u sedmom mjesecu, pred svetkovinu svog zaštitnika sv. Stjepana Prvomučenika, Klapa Bratovština organizuje tradicionalni susret klapa u Gorici. O petoj obljetnici svog osnivanja klapa je izdala nosač zvuka jednostavno nazvan „Bratovština“. Kada je riječ o klapskom pjevanju, potrebno je napomenuti kako je ono 2012. godine uvršteno na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Voditelj Klape je Anđelko Nikolić Đelo.

Klapa „Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika“ predstaviti će se sljedećim skladbama:

  1. Ave Maria – skladba Vladana Vuletina na latinski tekst tradicionalne molitve, koju kršćani svakodnevno mole. Melodija je pisana u duhu tradicionalne hrvatske zborske crkvene glazbe
  2. Oče naš – skladba iz pera Ljubiše Stipišića – Delmate. Takođe dio svakodnevne molitve svih kršćana. Pjesma je originalno i pisana za klapsku izvedbu te je u njoj zamjetan „štih i miris“ Mediterana
  3. Oslobodi nas Gospodine – pučki napjev iz Imotskog. Ovaj napjev je prvobitno korišten kod sprovodnih obreda, a sada je stalno mjesto našao na korizmenom repertoaru muških pučkih pjevača i klapa. Zapisao i obradio Anđelko Nikolić
  4. Za narode griha svoga – dio iz oratorija „Kalvarija“ Ljube Stipišića – Delmate. Oratorij je pisan po uzoru na procesije Križnog puta, prvenstveno tradicionalnih napjeva Velikog Petka u hrvatskom primorju i na otocima. Za klapu obradio Anđelko Nikolić.

Muški hor “Sejfullah” iz Konjica formiran je početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Njeguje duhovnu muziku islama. U dosadašnjem radu bilježi nastupe širom Bosne i Hercegovine, kao i van granica naše zemlje u: Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj i Saudijskoj Arabiji.

Do sada je hor objavio dva audio albuma, CD „Sjeta“ 2007. godine i CDLive in Bruxelles” (Uživo u Briselu) 2014. godine te tri video klipa za numere “El-Muallim”, “Jahač hrabrosti” i “Sumejje”.

Hor “Sejfullah” predstaviti će se sljedećim kompozicijama:

  1. Jahač hrabrosti
  2. Taleal bedru alejna
  3. Kad srce salavat donese
  4. Meded ja Resulallah

Jevrejska porodica Kolonomos iz Kreševa nastupa u sljedećem sastavu: otac Jehuda i troje njegove djece, Rebeka, Jicak i Jošua.

Jehuda Kolonomos je profesor muzike na najvišem akademskom nivou, magistar crkvene muzike i orgulja te stručnjak za jevrejsku tradicionalnu i etno muziku. Rebeka ima 13, Jicak 11, a Jošua 8 godina. Zadnjih par godina nastupaju zajedno kao muzička familija. Ostalo će reći prelijepi tonovi koje stvaraju.

Jevrejska porodica Kolonomos predstaviti će se kompozicijama prvenstveno vezanim za praznik Purim, koji je u toku:

  1. Ani Purim
  2. Chag Purim Chaggadol
  3. Adyo Kerida – stara narodna pjesma španskih Jevreja
  4. Poco le das, la mi consuegra – sefardska narodna balada

    Izvor:www.biskupija-banjaluka.org

    ba.n1info.com